6 Cemaziyelahir 1442 | 19 Ocak 2021
 
89CADE1A-BFD6-47AF-AA5E-7FAB6EDCDDBC
Üye Girişi | Üye Ol
  • ANA SAYFA
  • KUR'AN-I KERİM
    • Okuyun
    • Dinleyin
    • Bilgilenin
  • SON PEYGAMBER
  • TASAVVUF
    • Tasavvufa Dair
    • Yolumuzun Esasları
    • Hatm-i Hacegan
    • Evrad-ı Şerif
  • M. ZAHİD KOTKU (RH. A.)
    • Hayatı
    • Fotoğrafları
    • Kitapları
    • Sohbetleri
  • M. ES'AD COŞAN (RH. A.)
    • Hayatı
    • İslam Anlayışı
    • Tasavvuf Anlayışı
    • Hizmet Anlayışı
    • Kitapları
    • Başmakaleleri
    • Sohbetleri
    • Fotoğrafları
    • Anma Programları
  • M. NUREDDİN COŞAN
  • SIK SORULAN SORULAR

  • Soru-Cevap
    • Sık Sorulan Sorular
Soru-Cevap > Sık Sorulan Sorular

TÜP BEBEK VE SUNİ AŞILAMAYLA İLGİLİ KONULAR



 

SORU: Suni aşılama hususunda İslâm'ın görüşü nedir?
CEVAP: Fıkıh kitapları suni aşılamadan açıkça söz etmemekle beraber mesele yine fıkıh kitaplarının beyanlarından anlaşılmaktadır. Şöyle ki Suni aşılama iki çeşittir:
1- Birisi meşru bir şekilde menisini herhangi bir yol ile karısının rahminde yerleştirip tohumlama yapmaktır. Bu tip tohumlamanın dinen sakıncası yoktur. Böye bir yol ile meydana gelen çocuk da meşrudur. Kâzi'l Kudât Şeyh Zekeriyâ al Ensârî, iddet ile ilgili şöyle diyor "Meninin ferce duhulü ile münasebet arasında fark yoktur" Kocanın menisi zevcenin fercine girdikten veya münasebette bulunduktan sonra ayrılma vaki olsa kendisine iddet lazım gelir. Hatta meninin duhulü münasebetten daha kuvvetlidir. Envâr al Ebrâr. al Dur al Muntaka da buna yakın bir ifade vermektedirler.
2- Kocasından başka bir kimsenin menisiyle kadının yumurtasını aşılamaktır. Namus duygusundan yoksun bazı kimseler, çocuk yapma istidadından mahrum olduklarından bir çocuğa sahip olmak için başkasının menisiyle karısını aşılamaktadır. Bu hareket insanlık için bir leke ve yüz karası olduğundan İslâm dini bunu yasaklamakta dır. Hayvanın neslini ıslah etmek için yapılan suni tohumlama hakkında bir şey varid olmamıştır. Ama yasaklamasını gerektiren bir durum olmadığına göre caizdir. Çünkü eşyada asıl olan mübahlıktır.
 
SORU: Yumurtalığı tamamıyla işlemez halde olan bir kadının bu organının ameliyatla alınarak yerine bir başka kadının yumurtalığının nakledilmesinin caiz olup olmadığını açıklar mısınız?
CEVAP: Rahimi tamamıyla fonksiyonlarını yitirmiş bir halde olan bir kadının bu organının ameliyatla alınarak yerine bir başka kadının rahiminin nakledilmesinin caiz olup olmadığını açıklar mısınız? Yine testisleri çocuk sahibi olmak için elverişsiz olan bir kimsenin bu organının ameliyatla alınarak yerine bir başka erkeğin testislerinin nakledilmesinin caiz olup olmadığını izah eder misiniz? Bu konular Tıp tarafından tam olarak kesinleştirilmediği için şimdilik bu konulara menfi veya müsbet bir fetva vermek istemiyorum. İleride tahakkuk ettiği takdirde Kuran ve Sünnetin ışığı altında cevap vermek mümkün olacaktır. Ancak şu anda bu yollara başvurmak caiz değildir.
 
SORU: Çocuk sahibi olmak bir zaruret midir?
CEVAP: Tüp bebek uygulaması ile hamile olacak olan bir kadının mahrem yerleştim bu işi yapacak olan doktora göstermesi caiz midir? Zaruretin çeşitleri, tarifleri vardır. Bir kısmını naklediyorum: a) Can veya organ helakinden endişe etmek; b) Ölüm veya şiddetli hastalık veya onun artmasından veya uzamasından veya arkadaşlardan geri kalmaktan endişe etmek, zarurettir. Bu gibi hallerde kendini kurtarmak için, haram olan şey helal olur. Buna göre çocuk sahibi olmak zarurettir. Çünkü hayatta çok önem taşıyan tenasül organı malûl olursa ve onu tedavi etmek suretiyle çocuk sahibi olmak mümkün ise, ölümden sonra ikinci sırada bu zaruret gelir.
 
SORU: Normal şekilde çocuk sahibi olmayan karı-kocanın kendileri arasında tüp bebek uygulaması caiz midir?
CEVAP: Çocuk sahibi olmayan karı-kocanın kendi menilerini ilmî bir metod ile meczettirip tüp bebek usulünü uygulamak hususu yeni bir mesele olduğundan, hiçbir Fıkıh kitabı onu dile getirmemiştir. Ama Fıkıh kitaplarından hükmü anlaşılıyor. Mesela Hatib Şirbini şöyle diyor: "Bir kadın ihtilam olmuş kocasının menisini alıp tenasül organına yerleştirmek suretiyle hamile olursa, doğan çocuk kendilerine aittir ve kadın yaptığı işte günahkâr değildir”.
 
SORU: Bir kadının daha önce ölmüş olan kocasının spermi ile hamile olması caiz midir?
CEVAP: Bir kadının daha önce ölmüş kocasının spermini kullanmasının mubah olup olmayacağı ve bundan hamile olduğu takdirde meydana gelen çocuğun babasının sperm sahibi olup olmayacağı hususunda ihtilâf vardır. Maverdi'nin naklettiğine göre, bu meni inzal halinde muhterem ise de, idhal halinde muhterem değildir. Çünkü idhal halinde meni sahibi öldüğünden kocası sayılmaz ve ondan boşanmıştır. Bunun için meydana gelen çocuk da onun değildir ve varis olamaz. Hatibi Şirbi'nin beyanına göre ise bu sperm zina mahsulü olmadığına göre ondan gelen çocuk, onun sahibine aittir. Aynı zamanda varistir.
 
SORU: Tüp bebek uygulamasının karı-koca olmayan kimseler arasında yapılmasının caiz olup olmadığını izah eder misiniz?
CEVAP: Daha önceki cevaptan da anlaşıldığı gibi, tüp bebek uygulamasının karı-koca olmayan kimseler arasında yapılması caiz değildir ve bir çeşit zinadır. Ancak namus duygusundan mahrum olan kimse onu uygulayabilir.
 
SORU: Tüp bebek uygulamasında başkalarına ait sperm veya yumurta hücrelerini rahminde taşıyıp, onlar için çocuk dünyaya getiren anlaşmalı kadına vekil ana denilmektedir. a) Bu olayda anne, hamile olup çocuk doğuran mı, yoksa yumurta hücresi veren kadın mıdır? b) Bu olayda yumurta hücresi, vekil anne dışında üçüncü bir kadına da ait olabilmektedir. Burada anne kimdir? Diğer kadınların doğacak olan çocukla akrabalık bağı nedir?
CEVAP: Kur'anı Kerîm açıkça ifade buyurur ki, çocuğu doğuran kadın çocuğun anasıdır. Ayrıca yumurta hücresini veren kadın da anadır. Bu çocuk bu hücreden meydana geldiği kesin olduğu takdirde (mesela onu uygulayan kadın bakire veya kocasız bir dul kadın olması gibi) her ikisi için de analık hükümleri terettüp eder. Fakat taşıyan kadın kocalı bir kadın olursa, böyle bir kadın kendi kocası ile birleşmesi sonucu hamile olması muhtemel olduğu için, ona yumurta veren kadın kesin olarak ana sayılmaz. Ama kesinlikle bu uygulama haram olup bir çeşit zinadır. Buna göre çocuğun iki anası vardır. Onu doğuran kadın ile hücreyi verendir.
 
SORU: Tüp bebek uygulamasında zerk edilecek olan cenîn umumiyetle rahme tutunamamakta ve hamilelik gerçekleşememektedir. Doktorlar bu ihtimali göz önünde bulundurarak, laboratuarda bir defada birden fazla üreme hücresi döllemekte, hamileliğin başarısız olması halinde bu hazır ceninlerden birini daha zerk etmektedirler. Birinci veya ikinci defada hamileliğin gerçekleştirilmesi durumunda geriye kalan ceninler satılabilir veya alınabilir mi?
CEVAP: Bir başkası için kullanılabilir mi? Tıbbî inceleme ve araştırma amacıyla laboratuarda kullanılabilir mi? Bu ceninlerin atılıp yok edilmesi caiz midir? Bu uygulama karı-koca arasında olursa, yukarda belirttiğimiz şıkkı caizdir. Ama yabancı bir kadının uygulaması haram ve bir çeşit zina olduğu gibi onu satmak da haramdır ve bu üreme hücrelerini yok etmekte hiçbir sakınca yoktur.
 
SORU: Tüp bebek için ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Sperm kocadan, yumurta karısından alındığına göre, yani döllenmesi karı koca arasında olursa dini bir sakınca yoktur.
 
SORU: Sperm bankaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Sperm bankalarının çalışma tarzı kesinlikle İslâm inancına terstir ve gayri meşru bir işleme vesiledir. Çünkü bankadan alınan spermler kocadan alınıp zevcesine verilmediği için gayri meşrudur.
 
SORU: Kiralık anne hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Sperm babadan alınıp zevcesinin yumurtalığına yerleştirildiği için çocuk meşru sayılır. Ancak yabancı bir kadının rahmine konulduğunda, kesin olarak haramdır ve büyük bir vebaldir.
 
SORU: Saklanan yumurta hücreleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Saklanan yumurta hücreler, başka bir kadının rahmine yerleştirilirse kesinlikle haramdır. Ama işlem karı koca arasında münhasır kalırsa meşrudur.
 
SORU: Tüp bebek seçiminde cinsiyet seçimi uygun mudur?
CEVAP: Tüp bebek olayında cinsiyet seçiminin yapılmasında bir sakınca yoktur.
 
SORU: Tüp bebek olayında en iyi sperm veya yumurta hücresi seçilmesi uygun mudur?
CEVAP: İşlem karı koca arasında münhasır kalırsa seçiminde bir beis yoktur.
 
SORU: Ana rahmine yerleştirilmiş döllenmiş yumurtaların 10 haftalık cenin haline geldikten sonra bir kısmını öldürmek uygun mudur?
CEVAP: Daha önce belirlendiği gibi organ şekillenmiş ise kesinlikle haramdır. Şekillenmemiş ise ihtilaflı bir konudur. Bir çok islâm hukukçularına göre caiz değildir.
 
SORU: Tüp bebek operasyonundan sonra gusül abdesti gerekir mi?
CEVAP: Tüp bebek operasyonundan sonra gusül abdesti gerekmez.
 
SORU: Muayenehane şartlarında aşılama yapılmaktadır. Babadan mastürbasyonla alınan spermler ya direk veya belirli kimsayal yıkamalardan geçtikten sonra yumurtalama döneminde annenin rahmi için, konmaktadır. Aşılama metodu ile gebelik meydana getirme hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Aşılama ile meydana gelen gebelikte, usulüne göre yapılırsa dini bir sakınca yoktur. (Zarurete binaen olursa). Ancak erkekten alınan spermlerin başka kimselerin spermlerine karışmaması çok önemlidir, aksi halde doğacak çocuk gayri meşru olur.
 
SORU: Mastürbasyonla sperm alınır mı?
CEVAP: Mastürbasyonla sperm, ana olacak zevcenin yardımıyla olursa caizdir.
 
SORU: Aşılama yaptıktan sonra gusül gerekir mi?
CEVAP: Aşılama yapıldıktan sonra kadına gusül gerekmez. Çünkü cinsi temas olmadığı gibi kadının menisi de inmemiştir.



iskenderpasa.com Hukuki Şartlar | İletişim Yardım | Site Haritası
Copyright 2014 Avustralya MEC Topluluğu All Rights Reserved. Sık Kullanılanlara Ekle | Tavsiye Et